עד כמה אתם מכירים את הזכויות המגיעות לכם במסגרת האבחנה של ילדכם?
עד כמה אתם מכירים את הזכויות המגיעות לכם במסגרת האבחנה של ילדכם?
מאמר זה נועד להסב את תשומת ליבכם לחשיבות הטיפול המוכר והמקצועי ולזכויותיכם בתחום התפתחות הילד. טיפול בהתפתחות הילד, נועד לתת מענה לרצף של בעיות התפתחותיות- מעיכוב קל ועד אבחנות קשות. האבחנה עשויה להיות מציפה והורים רבים נוטים לחפש מידע ברשת ושיטות טיפול שונות על מנת לנסות לקדם את ילדם. בעידן בו המידע נגיש לכל וכל אחד יכול להציע את מרכולתו, חשוב לנהל נכון את תהליך בחירת הטיפול והמטפלים לילדכם תוך שמירה על סטנדרט טיפולי מקצועי ומוכר. בנוסף, בתהליכים אלו טמונים זכויות שונות- החל מתהליך הפניה ועד לקבלת האבחנה.
שמתם לב לעיכוב של הילד או שהסבו את תשומת ליבכם על ידי צוות הגן- כאן מתחיל תהליך פנייה שדורש מספר שלבים: התהליך מתחיל בפניה לרופא הילדים והוצאת הפניה, מילוי שאלונים ולעיתים גם ביצוע בדיקות מקדימות. הטפסים נשלחים למכון להתפתחות הילד הקרוב למקום מגוריכם. מכאן התהליך משתנה בין קופות החולים- יש שיזמנו לאבחון במכון ויש שיפנו למטפלים בהסכם, יש שיתנו (תנאי) את תחילת הטיפול באבחון רפואי ויש שלא. להלן קישורים לקופות השונות בהן מוסבר התהליך: קופ"ח כללית, קופ"ח לאומית, קופ"ח מאוחדת, קופ"ח מכבי.
חשוב לדעת שמשרד הבריאות מגדיר זמן המתנה סביר להמתנה לקבלת אבחון וטיפול במכוני התפתחות הילד. מרגע הפניה, המענה אמור להינתן בתוך שלושה חודשים, במקרים מסוימים תינתן קדימות. במידה והתור נקבע מעל שלושה חודשי המתנה, הינכם עשויים להיות זכאים לפנייה לשירות פרטי ולקבלת החזר כספי מהקופה. גובה ההחזר כפוף לתעריפי משרד הבריאות כשאת ההפרש אתם מוסיפים.
לכל טיפול במכון של קופות החולים, יש השתתפות עצמית קבועה בתעריף שנקבע על ידי משרד הבריאות, פנייה לשירות פרטי תאפשר החזר עד גובה תקרה אחיד שנקבע גם הוא על ידי משרד הבריאות. במקרים מסוימים- קיימת זכאות לפטור מהשתתפות עצמית: ילדים עד גיל 3, ילדים עם נכויות סומטיות וילדים להורים המקבלים הבטחת הכנסה. חשוב להבין כי זכאות זו לא מגדילה את תעריף ההחזר עבור שירות פרטי אלא רק מבטלת את ההשתתפות העצמית.
אז אתם בשלב שאחרי הפניה למכון וקיבלתם אבחנה לילדיכם. אבחנה עשויה להיות מקשיי ויסות ועד אבחנות שמזכות בקצבת נכות. מה עושים מכאן והלאה? אני אחלק את זה למספר רבדים ששזורים האחד בשני:
מי שמטופל במכון להתפתחות הילד- פעמים רבות יקבל את המידע בנושא מעו"ס המכון שתוכל גם לסייע לו בקבלתן. מי שלא מטופל במכון, חשוב שיידע את זכויותיו. חלק זה מתחלק לשניים:
במקרים של אבחנות יותר מורכבות, עשויה להיות קיימת זכאות לקבלת קצבת ילד נכה ולתוספת בשל תלות. לרוב, קצבת ילד נכה ניתנת מעל גיל 3, אולם במקרים מסוימים, ניתן לקבל מגיל 91 יום.
כעת, אביא את הזכויות העיקריות הקיימות, אולם קיימות זכויות רבות כמו הנחות בארנונה, נ"ז במס, משרד התחבורה, מים ועוד. לחצו כאן להרחבה בנושא.
עם קבלת האבחנה, ניתן ליצור קשר עם מחלקת הרווחה האזורית ולהיפגש עם עו"ס שיקום. חשוב להיות מוכרים על מנת למצות זכויות שקיימות שם לצד אפשרויות השמה עתידיות של הילד בבגרותו. בנוסף, השמה במעון יום שיקומי עד גיל 3, נעשית דרכם. כאן ניתן להרחיב בנושא. חשוב לציין שעשויה לחול שונות בין הרשויות בשל תקציבים.
האבחנה מזכה גם בהתאמות ייחודיות במערכת החינוך החל מגני חינוך מיוחד ועד סייעת בגן רגיל. הפניה הראשונית נעשית לצוות בית הספר והם אלה שמסייעים בפניה לוועדות אפיון וזכאות (ועדות השמה). בניגוד לעבר, כיום להורים קיימת הזכות להחליט על שיבוץ ילדם. לצד ההתקדמות שצעד כזה מסמל, במקרים של חילוקי דעות בין ההורים לבין ההמלצה המקצועית- חשוב גם להטות אוזן לדעת המומחים. לעיתים כהורים, אנו מתקשים לקלוט את מלוא צרכיו של הילד, עשויים להגביה את תפקודו או לשגות באשר לשיבוץ הנכון מתוך מחשבה על עתידו. ולכן, לצד תחושות הבטן שלנו כהורים וההיכרות עם ילדנו, חשוב לשים לב גם להמלצות המקצועיות שרואות לעיתים בעין אובייקטיבית את הילד- על כוחותיו וקשייו. כאן תוכלו להעמיק בזכויות המגיעות לילד בחינוך המיוחד.
הטבות למקבלי קצבאות, אתר כל זכות, גיידסטאר, עמותות שונות, פורטל הורים משרד החינוך
הצטרפו לניוזלטר שלנו והיו ראשונים לקבל
תכנים חדשים מהאתר ישירות למייל שלכם