אחראית תחום עבודה סוציאלית, המכון להתפתחות הילד קופת חולים כללית מחוז דן פ”ת.
ויסות חושי הינו תהליך קליטת גירויים מהסביבה באמצעות החושים שלנו. בתהליך זה אנו קולטים מידע באמצעות מערכות התחושה השונות, מעבדים אותו ומשתמשים בו לצורך הסתגלות לסביבה.
חיזוק כישורים חברתיים בילדות: תהליך ההתפתחות, גורמי הקושי ודרכי ההתערבות.
מאוד מכאיב לשמוע את ילדך חוזר מהגן או מבית הספר ומתלונן: “אף אחד לא רוצה לשחק איתי!” , “לא בא לי יותר ללכת לבית ספר כל הזמן מרביצים לי!”.
גם טלפון מהגננת, המורה או הורה אחר: ” שוב איתי הרביץ היום בגן, אני מבקשת שתדברו איתו…” או שוב הוא היה לבד בחצר, גורם לאי- נוחות בושה ומבוכה.
מאמר זה מסביר מהן מיומנויות חברתיות, איך הן מתפתחות, מה עשוי לגרום לקושי בפיתוח של כישורים חברתיים ואיך קבוצה טיפולית יכולה לעזור.
החלק החברתי עבור ילדים מהווה גורם חשוב מאד בהתפתחות שלהם. הדימוי העצמי נבנה ונשען על מה שהילד קולט מסביבתו: מהמשפחה ומחבריו, קבוצת השווים שלו. ילד שמרגיש דחוי, לא רצוי או לא מסוגל להשתלב חברתית יסבול ככל הנראה מהערכה עצמית נמוכה. ילד זה יכול לסבול מבדידות חברתית, ממצוקה רגשית, שתקשה עליו לעתים, להתפנות להשגת משימות התפתחותיות נוספות כמו החלק הלימודי.
חרדת זרים אצל תינוקות, המתחילים לפתח קשר מובחן אל הוריהם, הינה התחלה של הבנה חברתית.
ילד בן שנה – משחק במשחקי “קוקו, “תן וקח”, והבאת דברים – זוהי התנהגות חברתית;
בגיל שנה וחודשיים לערך, מתחיל הילד לשחק במשחקי “כאילו, מעמיד פנים, מחקה סיטואציות חברתיות, כועס כשנלקח ממנו צעצוע.
מגיל שנתיים – המשחק יהפוך סימבולי יותר, יהיה שימוש בתחליפי אובייקטים. לדוגמא: השולחן יהפוך לבית, תהיה פניה למבוגר ורצון לשחק איתו.
בסביבות גיל שלוש – מתחילה ההדדיות, הילדים מחקים אחד את השני, יש העדפה עם מי לשחק. מתחילים מאבקי כח ושליטה.
בגילאיי ארבע – חמש – מתפתחים משחקי תפקידים, הילדים בונים סיטואציות חברתיות שלמות דרך משחק דמיון. מתפתח גם המושג של חבר וניכרת העדפה ברורה של ילדים עם מי הם רוצים לשחק.
בגילאיי 6-7 – החלק החברתי נהיה משמעותי. הילד בוחן את מקומו בקבוצה, מול האחרים. יש קשר מובחן עם חבר קרוב. ויש עיסוק במשחקים קבוצתיים המאופיינים בחוקים ברורים ותחרות.
קיימים שני סוגים עיקריים של קשיים חברתיים:
קשיים של הילד:
ישנם ילדים החסרים מיומנויות חברתיות בסיסיות. לעיתים הם ייגשו לילדים באופן לא יעיל או שהיוזמה תהיה מועטה מאד. הקשיים הללו יכולים לנבוע ממספר סיבות:
קשיים הקשורים לאינטראקציה במשפחה ומחוצה לה:
ההורים מהווים מודל עבור הילדים. הילדים צופים על התנהגות ההורים ולומדים מהם: הם חווים כיצד ההורה שלהם יוצר קשרים, האם יש להורים חברים, או שהמעגל החברתי שלהם מצומצם. האם כשההורים נמצאים בחברה קולם נשמע או שהם נמצאים בצד? מה קורה כשאמא שלי כועסת, נעלבת, האם מגיבה בתוקפנות? נמנעת מלומר את תחושותיה? מה קורה כשעוקפים את אבא בתור? האם הוא יעיר בכעס, באגרסיביות, בנימוס, האם יוותר ולא יאמר כלום? האם ההורים סובלים מחרדה חברתית ועל כן יהיה להם קושי לשחרר את הילד ולסמוך עליו כי יסתדר בחברה. איזה מסר הם מעבירים לו האם סומכים על כוחותיו או מתערבים ללא הרף בענייניו החברתיים ובכך מעבירים לו מסר לא מילולי כי בלעדיהם לא יוכל להסתדר?
הקבוצה מהווה הדמייה של הסיטואציה החברתית האמיתית, אך בתנאים של “חממה”. זהו מקום בטוח, מוגן המכוון לתהליכי שינוי מתוך הכלה ואמפתיה. זהו מקום שבו הילד יכול להתבונן ברגשות שלו, בתחושות של האחר, בהשלכות שיש להתנהגות שלו על עצמו ועל חבריו וכל זאת במקום מוגן ולא מאיים. הקבוצה מאפשרת עבודה על הכאן ועכשיו “בזמן אמת” מול סיטואציות חברתיות פעילות המתרחשות במסגרת המפגשים.
ילד שאינו מפתח כישורים חברתיים:
ויסות חושי הינו תהליך קליטת גירויים מהסביבה באמצעות החושים שלנו. בתהליך זה אנו קולטים מידע באמצעות מערכות התחושה השונות, מעבדים אותו ומשתמשים בו לצורך הסתגלות לסביבה.
איך לזהות איחור בהתפתחות הילד ומהם הצעדים הנכונים לפתרון.
מידע להורים על זיהוי וטיפול באיחור התפתחותי אצל ילדים, כולל הנחיות לפנייה לאנשי מקצוע מוסמכים.