טיקים – Tics בילדים

מיכאל רוטשטיין
ד"ר מיכאל רוטשטיין
מומחה בהפרעות תנועה בילדים ומתבגרים, מומחה בנוירולוגית ילדים והתפתחות הילד, בית החולים לילדים ע"ש דנה-דואק המרכז הרפואי תל אביב

תוכן

  • הקדמה
  • מהם טיקים?
  • האם טיקים הם תופעה רגשית?
  • האם התופעה שכיחה?
  • האם יש קשר בין טיקים לבין בעיות התפתחותיות?
  • האם ניתן לטפל בטיקים?

 

הקדמה:

ילדים בגיל הצעיר מדגימים לעיתים תנועות מוזרות ולא מוסברות. הרפואה מכירה תנועות מסוגים שונים המופיעות בגילאים שונים, ואינם נחשבים כבעלי משמעות רפואית, אלא כחלק מהתפתחותו הרגילה של הילד. רופאים התפתחותיים ונוירולוגים לילדים מביאים בחשבון, בעת זיהוי תנועות לא רצוניות אצל ילדים, לגילו, מצבו ההתפתחותי, יכולתו המוטורית וממצאים אחרים, על מנת לאבחן נכונה משמעות התנועות הנראות ע"י הסביבה אצל הילד.

אחת התופעות השכיחות ביתר אצל ילדים בגיל הצעיר הינה הופעה של טיקים – tics. תופעה זו מוכרת ומביאה לעיתים לחרדה שאינה במקום, הבאה בד"כ עקב חוסר ידע של ההורים והסביבה לגבי משמעות הופעת התנועות הללו אצל הילד. מאמר זה יתן מעט מידע על תחום זה, המדאיג לעיתים הורים רבים.

מהם טיקים?

טיקים הינם תנועות קצרות המופיעות לסירוגין אצל ילדים. התנועות חוזרות על עצמן, כך שהורים יכולים לתאר בדיוק מהי התנועה אותם הם רואים. לדוגמא, מיצמוץ עיניים, תנועת עיוות אף, תנועה של הפה, הכתפיים וכו'. לעיתים טיקים מערבים את מיתרי הקול ואז הביטוי החיצוני יהיה השמעת צליל או אף קול דיבור בטון זה או אחר. במידה והטיק הינו של תנועה בלבד הרי שייקרא טיק מוטורי. במידה והטיק יערב את מיתרי הקול ויושמע צליל הרי שייקרא טיק ווקאלי. תנועות רבות יכולות להופיע כחלק מטיקים רב, החל מתנועות פשוטות כגון כאמור מצמוץ העיניים, עיוות חלק מהפנים כגון אף או פה, תנועת כתף קצרה ועד שילוב מספר תנועות של הידיים הרגליים ו/או הפנים לקבלת תנועה מורכבת וארוכה יותר. גם טיקים ווקאליים יכולים להיות קצרים כגון כחכוח או נהמה, ויכולים להיות מורכבים יותר – מילה, משפט החוזר על עצמו וכו'.

טיקים עשויים להיראות ע"י הסביבה כתנועה המתבצעת באופן רצוני ע"י הילד, אך הם אינם כך. במידה ושואלים ילדים מדוע הם עושים זאת, הילדים הגדולים יותר יכולים לספר שישנה תחושה פנימית של "לחץ" או "מתח" מקומי המביאה לצורך לבצע את הפעולה. הילד מבצע את התנועה על מנת "להעלים" את התחושה, כשם שאדם מגרד עצמו כדי להעלים תחושת גרד. ואכן, כמו שקורה אחרי שמגרדים, גם לאחר הטיק תהיה תחושה של הקלה ואז הופעה חוזרת של התחושה הפנימית ולכן הטיק יחזור.

טיקים יכולים להימשך זמן קצר (מספר חדשים עד שנה) ויכולים לחלוף מאליהם. במקרה זה ייקראו "טיקים זמניים" – transient tics. טיקים יכולים לעומת זאת להימשך לעיתים זמן רב ואף שנים, ואז הם נקראים טיקים כרוניים. תסמונת הטיקים הידועה ביותר נקראת תסמונת טורט – Tourette's syndrome, ובתסמונת זו קיימים טיקים מוטוריים וגם קוליים.

המאפיין ילד הסובל מטיקים הוא שהטיקים משנים את מראם לאורך זמן. טיק יכול להיות מיצמוץ למשך מס' שבועות ולאחר מכן תנועת אף, לאחר מכן עיוות פה וכך לשנות את המראה. לעיתים קרובות מופיעים מס' טיקים יחדיו באותו הזמן והסדר הינו אקראי. לעיתים ישנה הפוגה למשך זמן רב.

האם טיקים הם תופעה רגשית

לעיתים קרובות נוטים לחשוב שטיקים הינם תופעה רגשית. אין הדבר כך. טיקים הינם תופעה נוירולוגית גופנית, אלא שכמו תופעות גופניות אחרות, (למשל מיגרנה או כיב קיבה) היא מושפעת ממצבים רגשיים. טיקים עלולים להחמיר במצבי מתח, חרדה, ואף עייפות, חולי או כעס. אין פירוש הדבר שמדובר בתופעה רגשית, והטיפול במידה ומופיעים טיקים אינו במסגרת טיפול רגשי פסיכולוגי (אא"כ ישנן תופעות רגשיות נילוות אחרות).

האם התופעה שכיחה

טיקים נפוצים מאד- עד 10% מהבנים יש  טיקים בשלב זה או אחר בגיל הילדות, ובד"כ מתחילים סביב גיל 5-7 שנים. הטיקים שכיחים פחות בבנות.

האם יש קשר בין טיקים לבין בעיות התפתחותיות?

מרבית הילדים עם טיקים אינם מראים כל הפרעה התפתחותית, יכולתם השכלית תקינה והם משתלבים היטב בסביבתם. מאידך, טיקים מופיעים לעיתים קרובות בשילוב עם הפרעות התפתחותיות אחרות. במכונים להתפתחות הילד ניתן לראות ילדים עם טיקים בשכיחות יתר כאשר ישנה אבחנה הפרעת קשב וריכוז, וכן בילדים עם הפרעות תקשורת (אוטיזם ברמות שונות). בילדים על הקשת האוטיסטית ניתן לעיתים לזהות טיקים בגיל צעיר יחסית ולעיתים טיקים אלו מתפתחים בגיל מבוגר יותר כגון בגיל ההתבגרות. מאחר ובילדים אוטיסטים קיים מגוון תנועות לא רצוניות אחרות (כגון תנועות סטריאוטיפיות המהוות חלק מהתסמונת) הרי שלעיתים קשה לקבוע מהי התנועה אותה רואים. ילדים עם טיקים מראים גם שכיחות יתר של הפרעות התנהגות אחרות כגון מחשבות כפייתיות או טורדניות, קשיים רגשיים אחרים וקשיים בתקשורת עם בני גילם.

האם ניתן לטפל בטיקים

השאלה הנכונה היא האם בכלל צריך לטפל בטיקים. ככלל, רוב הטיקים חולפים מאליהם לאחר זמן מה, ואינם גורמים להפרעה משמעותית בחיי הילד. בגיל הצעיר הילד לעיתים קרובות אינו מודע לתנועותיו והקושי נובע דווקא מהסביבה הרואה את הטיקים ומודאגת עקב כך. בד"כ כל שצריך לעשות הוא להבין שמדובר בתופעה שאינה מסוכנת, אינה קשורה לבעיות רגשיות כלשהן ובדרך כלל הטיקים אינם דורשים טיפול.

לעיתים הטיקים קשים בצורה כזו שאכן גורמים ל הפרעה בחיי הילד – לדוגמא, הפרעה לחיי היומיום בגן או בלימודים, בעיה בקשרים חברתיים או מבוכה עצמית. במקרים כאלו ניתן לדון עם הרופא על טיפולים שונים שנועדו להפחית עצמת הטיקים. טיפולים יכולים להיות תרופתיים ולעיתים מלווים גם בשיטות התנהגותיות שנועדו להפחית כמות ועצמת הטיקים.

 

©כל הזכויות שמורות למחבר. אין להעתיק, לשכפל, להפיץ, לשווק, למסור לציבור, לעבד, לערוך, לתרגם או להשתמש בתוכן בכל דרך שהיא ללא אישור מראש ובכתב מהמחבר.

 

הישארו מעודכנים!

הצטרפו לניוזלטר שלנו והיו ראשונים לקבל
תכנים חדשים מהאתר ישירות למייל שלכם

    סמן מי אתה:

    מאמר זה ניתן לקריאה ע"י חברי העמותה בלבד. לצפיה נא התחבר לאתר בכפתור חברי עמותה למעלה משמאל

    עדיין אינך חבר עמותה?