התינוק לא מגיע עם "הוראות הפעלה" ובנוסף, אף אחד לא באמת מכין אותנו לשינוי הגדול שחל עם הגעתו. מהר מאד אנחנו מגלים שהשינוי נוגע לכל תחום בחיינו .
ישנם מספר נושאים שאם נקדיש להם מחשבה ותכנון, נוכל לרכך מעט את השינוי המשמח אך הלא פשוט המחכה לנו כאשר אנחנו הופכים להורים.
ברוב המקרים איננו יודעים מראש את המועד המדויק בו יגיח בכורנו לאוויר העולם ואנחנו עשויים "להתפס" לא מוכנים. לכן כדאי מאד להתארגן לכך מראש:
פרט לחלקים המעשיים של ההכנות, ישנם תחומים חשובים לא פחות שרצוי מאד להקדיש להם מחשבה מראש:
11
כדאי ונכון יהיה לקבוע את מי מתאים להכניס הביתה, לאיזה פרקי זמן ולאיזה צורך – הרבה אנשים עם רצון טוב יבקשו להגיע לברך, לתת עצות או לנסות לעזור ולא תמיד יתאים לכם …זה בדיוק הזמן ללמוד להגיד "לא, תודה" או, אם אתם מעוניינים בעזרה – להגדיר בדיוק מה הציפיות והרצונות שלכם. אם תהיו מנומסים ולא תציבו גבול, אתם עלולים למצוא את עצמכם עייפים ומתוסכלים. באותו הקשר – ההורים שלה/ההורים שלו שזה עתה הפכו לסבים/סבתות ירצו בוודאי לבוא לראות את הנכד/ה – כדאי לסכם בינכם איך מצד אחד לאפשר להם לבוא בשעות הנוחות להם וליהנות מהנכד/ה ומצד שני לשמור על סדר היום שלכם – מבלי לפגוע או להתרגז.
11
הפכתם בבת אחת מזוג צעיר שעתותיו בידיו להורים שחייהם סובבים סביב תינוק חסר ישע הזקוק לכם בכל דקה משעות היממה. אין יותר יציאה לבילויים ספונטניים ואין יותר שינה…..ובנוסף, בחופשת הלידה נמצאת (בדרך כלל) האם, והאב חוזר לשגרת עבודה. שניכם תהיו עייפים וחשוב לחלק את זמן הטיפול בתינוק כך שכל אחד מכם יזכה גם לנוח. אפשר את שעות ההאכלה בלילה לחלק בינכם וכך לאפשר לכל אחד מכם מספר שעות שינה רצופות. כמו כן, כדאי לקבוע שעות קבועות לאמבטיה. שגרה וסדר יום חשובים גם לתינוק וגם להורים והיא יכולה לסייע גם בהצבת גבולות למבקרים.
11
קיים היום לחץ רב על אימהות להניק את התינוק. לא לכולן זה מצליח ולא לכולן זה מתאים. היו קשובות לעצמכן ולגופכן – אמנם יש יתרונות רבים להנקה אולם אין ספור ילדים גדלו על תחליפי חלב והדבר לא פגע בבריאותם ולא גרע מאיכות ההורות/האימהות.
11
כפי שכבר ציינו, הגעתו של תינוק לעולם, אמנם מלווה בשמחה רבה ובהתרגשות, אולם מתלווים לה גם קשיים ורגעי משבר:
ראשית, הימים שלאחר הלידה עשויים להיות קשים ליולדת. היא עלולה לסבול מכאבים, מתשישות, ממצבי רוח משתנים ודכדוך הנובעים משינויים הורמונליים החלים בגופה. בן הזוג יכול אף הוא לחוש מתח ודאגה. מצב זה יכול לגרום למתחים הן בין בני הזוג והן בינם לבין בני משפחה אחרים. חשוב מאד להיות מודע לאפשרות זאת ולעשות הכל על מנת שהתקשורת בינכם תהיה כנה ופתוחה. יעזור גם אם תתייחסו לטיפול בתינוק ולכל תחום אחר בתקופה זו כאל "משימה זוגית" ולא כמשימה שהיא באחריות צד אחד. אין "אחראי" ו-"עוזר". שניכם שותפים מלאים.
11
הצורך הרב בעזרה והתלות בה, מקשה עלינו לעיתים להציב גבול. המחשבה שנביע אי שביעות רצון או נסרב לבקשה של האדם שבא לעזרתנו, עלולה לגרום לנו לעשות או לקבל דברים שאינם לרוחנו. גם כאן חשובה תקשורת פתוחה. אנשים נוטים לתת עזרה באופן הנראה להם נכון – חשוב שנדע לבטא באופן ברור את הצרכים שלנו כדי שנקבל את העזרה לה אנו זקוקים ולא זו שרוצים לתת לנו. עזרה אינה חייבת להיות פרקטית. לעיתים שיחה עם אדם קרוב יכולה להוות עזרה גדולה.
שיהיה במזל טוב!!!
11
נעמה אדלר | עובדת סוציאלית – המערך לנוירולוגיה והתפתחות הילד, מחוז צפון, קופת חולים מאוחדת.