קלינאית תקשורת, מנהלת חטיבת טיפולי שפה ודיבור בשטיינר.
בדרך כלל הליכת בהונות בילדים היא שלב התפתחותי שחולף, או הרגל שלא מצריך התערבות. אם הליכת הבהונות לא חולפת או שהיא מחמירה, חשוב לפנות להערכה של צוות רפואי כדי לשלול מצבים שבהם צריך לטפל.
איך לזהות שיבושי היגוי ומה עושים כשדיבור הילד אינו ברור?
שיבושי היגוי ודיבור לא ברור הינם תופעה שכיחה בקרב ילדים, ננסה לעשות קצת סדר ולהסביר מתי השיבושים הם בגדר הנורמה ומתי כדאי לפנות לקלינאי תקשורת.
בתהליך רכישת השפה והדיבור ועד גיל 2.5-3 שנים הילדים מפשטים את ההגייה וההפקה של המילים, ומדברים שונה ממבוגרים. הילדים משמיטים ומשבשים חלק מההגאים במילה, למשל “אכבת” במקום “רכבת” או “בה” במקום “בובה”. אלו הם תהליכים טבעיים בהתפתחות התקינה של הדיבור שפוחתים בהדרגה. כך שעד גיל 2.5-3 שנים בערך הילדים ירכשו את כל ההברות במילה ויפיקו גם מילים ארוכות, כמו “היפופוטם”.
במקביל, עם העלייה בגיל מתרחשת רכישה הדרגתית של ההגאים השונים לפי מורכבות הפקתם:
עד גיל 3 הילדים רוכשים את ההגאים: ב (b), פ (p), מ (m), נ (n), ועד גיל 4 את ההגאים: ד (d), ת (t), ר (r), ל (l), ק (k), ג (g), ו (v), ח.
עד גיל 6 הילדים רוכשים את ההגאים השורקים: ש (sh), ס (s), ז (z), צ (ts).
אלו הן הנורמות הממוצעות וכמובן שישנה שונות גדולה בין ילדים.
בסביבות גיל שנתיים וחצי אם הדיבור לא מובן ללא תמיכת ההקשר (לא ניתן להבין מה הילד אומר אם לא רואים מה הוא עושה באותו הזמן) יש להפנות לקלינאיות תקשורת על מנת לשלול פגיעה בהתפתחות חברתית תקשורתית ושפתית. במקרה שילד משבש הגה אחד, מומלץ לפנות בגיל 4, כאשר ילד משבש את האותיות השורקות בלבד כדאי לפנות לקלינאי תקשורת בסביבות גיל 6 שנים.
לפני שפונים לקלינאי תקשורת חשוב לבצע בדיקת שמיעה בכדי לשלול בעיית שמיעה.
בתחילת התהליך הטיפולי, הקלינאי יעביר אבחון בכדי לבדוק מהם השיבושים שהילד מפיק והאם הם מתאימים לגילו. האבחון כולל בין היתר העברת תמונות שונות שכוללות את ההגאים בשפה, למשל- בכדי לבדוק את הפקת ההגה ס’ (s) הקלינאי יראה לילד תמונות של המילים “ספר”, “כיסא”, “כוס”.
באם יש צורך בכך הקלינאי ימליץ על המשך טיפול שמטרתו היא להביא את הילד לדבור נכון וברור, הטיפול אורך כ- 30 דקות, ובמהלך המפגש הילד ילמד להגות את ההגה החסר באופן הדרגתי.
בדרך כלל הליכת בהונות בילדים היא שלב התפתחותי שחולף, או הרגל שלא מצריך התערבות. אם הליכת הבהונות לא חולפת או שהיא מחמירה, חשוב לפנות להערכה של צוות רפואי כדי לשלול מצבים שבהם צריך לטפל.
מאמר זה מבוסס על הרצאה שהועברה במסגרת העמותה הישראלית לריפוי בעיסוק בנושא ליקויים בויסות חושי באוניברסיטת תל אביב בנובמבר 2012.
תסמונת חיך-לב-פנים היא תסמונת גנטית המוכרת גם בשמות אחרים- די- ג’ורג’, תסמונת שפרינצן ו- CATCH 22.