מומחה בנוירולוגיית ילדים והתפתחות הילד מנהל מערך התפתחות הילד ונוירולוגית ילדים קופ”ח מאוחדת צפון שומרון.
5 דברים שניתן לבצע בקלות יחסית ושקרוב לוודאי יעזרו לכם ולילד שלכם עם ADHD.
עיכוב בהתפתחות השפה הינה תופעה שכיחה למדי בקרב תינוקות, פעוטות וילדים.
כדי לענות על זה צריך קודם הסבר קצרצר על מלים כמו תקשורת, הבעה והבנה. תקשורת הינה היכולת ליצור קשר עם הזולת – ולא משנה אם זה אמא, אבא, סבתא או גננת. דוגמאות לתקשורת הינה היכולת של הילד/ה לענות לקריאת שמו, לתת חיוך בתגובה לחיוך שהוא מקבל וגם לחוות חוויה משותפת כמו להסתכל ביחד עם ההורה על צפור בשמיים.
הבנה הינה היכולת להבין / לבצע בקשה מדוברת. כמו לבקש מפעוט להצביע איפה עיניים שלו או להביא את הבקבוק שלו. איזה הורה לא יתרגש כאשר ילדו בפעם הראשונה מבצע פקודה ! והבעה היא יכולת להגיד מלים וגם משפטים וזה ללא קשר לאיכות הדיבור גם אם הוא משובש.
לא סיימנו עדיין: אנו גם צריכים לדעת מתי ילד ללא קושי מתחיל לעשות את הדברים האלו – ליצור קשר, להבין ולדבר.
ילדים מתחילים ליצור קשר כבר בחודשים הראשונים לחייהם. תינוקת בת חודשיים מביטה בעיניי אמה בזמן הנקה ותינוק צוחק בתגובה שאמא מצחיקה אותו. כבר בגיל ששה חודשים התינוק הגדל כבר משמיע הבהרות כמו “באבא”, “גאגא” או “מאמא” ומשם ממש לא רחוק היום שהוא כבר מקשר בין המילה “אבא” לאביו ו”אמא” לאמו. אך מלים של ממש לרוב נשמעים סביב גיל שנה. כבר בגיל 18 ח’ יש אוצר מלים של 20 מלים ועד גיל שנתיים יש לצפות מילד אוצר מלים סביב 50 מלים ויכולת לצרף שתי מלים יחדיו. כבר בגיל 3 שנים הילד אמור לנהל שיחה של ממש עם הוריו ועם אוצר מלים עשיר ורחב.
תחנה ראשונה היא בדיקה אצל רופאת ילדים שלכם. לה יש את הרקע מקצועי כדי לכוון אתכם לעזרה המתאימה. אך פה נציין מספר צעדים שהרופא שלכם צפוי לעשות.
ראשית, ילד עם לקות בשמיעה יתעכב בדיבור. ולכן, בלי הרבה “דיבורים”, יש לבצע בדיקת שמיעה מסודרת במכון שמיעה לכל ילד שלא מדבר כנדרש. דרך אגב, ברוב המקומות בארצות הברית וגם במקומות מסוימים בארץ כל התינוקות נבדקים לפני שהם משתחררים הביתה אחרי הלידה.
בהנחה שיש לילד שמיעה תקינה, סבירות גבוהה שהגורם לעיכוב בדיבור נמצא או עקב קשיים בתקשורת, הבנה או הבעה. כדי לתת מענה ראוי לשאלה זו יש מקום לשקול פניה למכון להתפתחות הילד כדי לבצע אבחון ולקבל טיפול הדרוש. יש לציין שאכן יש ילדים שלא מדברים בזמן ואכן הכל בסדר ואין צורך בטיפול. אך התשובה הזו יש לתת לאנשי מקצוע להגיד. טיפולי שפה או ריפוי בדיבור ניתנים לרוב על ידי קלינאי תקשורת והם אנשי מקצוע שיכולים לטפל בילדים וגם להדריך להורים איך לעבוד איתם בבית.
בקשיי שפה למיניהם יש לטפל במוקדם ובתדירות הנדרשת ובכך לאפשר לילד להתפתח כראוי.
5 דברים שניתן לבצע בקלות יחסית ושקרוב לוודאי יעזרו לכם ולילד שלכם עם ADHD.
המאמר מתאר מה הם המטרות העיקריות בטיפול בגילאי הילדות ומסביר את חשיבות בחירת המטרה לקידום ההתפתחות של הילד.
תהליך שיתופי בין מטפלים למשפחה ליצירת תוכנית טיפול מותאמת אישית לשיפור תפקוד הילד.